Cidrerie_Du_Leguer_cidre.jpg

Cédric Le Bloas


Cidrerie du Léguer



+ Oude boomgaarden, nieuwe producent
+ Experimenteren, proeven en leren
+ Funky Bretoense ciders


In de boomgaarden maaien ze het gras en snoeien ze de bomen: that’s it. De natuurlijke fauna bestrijdt ongedierte en parasieten.

Cédric doet nog steeds beroep op het advies van Jean-Luc maar de jonge generatie experimenteert ook volop.

boomgaard_bloesem_cidrerie_du_leguer.jpg
boomgaard_pluk_cidrerie_du_leguer.jpg

Er waait een nieuwe wind door Cidrerie du Léguer! Met enige pijn in het hart vertrouwde Jean-Luc Kerroux in 2015 zijn zo goed als verlaten boerderij in Lannion toe aan Cédric en Kate Le Bloas.

Cédric groeide op in Bretagne maar spendeerde 17 jaar in het buitenland als landbouwingenieur. Nu, terug in zijn geboortestreek, is hij boer, manager, leverancier, gids en cidermaker. Kate draagt bij Cidrerie du Léguer de pet van marketingdirecteur, persagent, chauffeur en boekhouder. Goël de labrador (verantwoordelijk voor de veiligheid, als hij niet slaapt) en Jasper de kat (nutteloos) vervolledigen dit jonge dynamische team.

Vastberaden om de jaren expertise niet verloren te laten gaan, doorliepen Jean-Luc en Cédric het eerste jaar het hele proces van oogsten, sorteren, wassen, persen, gisten en bottelen tezamen. Cédric doet nog steeds beroep op het advies van Jean-Luc maar de jonge generatie experimenteert ook volop. Zo gebruikt Cédric gedroogde Chinook hop en rabarbersap voor twee van zijn nieuwe cuvées. 

In de boomgaarden maaien ze het gras en snoeien ze de bomen: that’s it. De natuurlijke fauna bestrijdt ongedierte en parasieten. Na de oogst in de herfst rijpen de appels een viertal weken alvorens ze geperst worden. Na een eerste natuurlijke gisting van vijf maanden wordt de cider pas in het voorjaar gebotteld. Op fles fermenteert de cider nog eens drie maanden. Fans van extra brut zullen hier hun gading vinden. 

Van een mengeling van 12 soorten maakt Cédric nu ook fantastisch bruisend appelsap.

boomgaard_cidrerie_du_leguer.jpg
appel_pers_cidrerie_du_leguer.jpg

Onze flessen van dit domein:

Previous
Previous

Bordatto, Baskenland (FR)

Next
Next

Ferme de L’Yonnière, Normandië (FR)